Borci veteráni, pomůžete zjistit, jak na rakovinu plic?

Borci veteráni, pomůžete zjistit, jak na rakovinu plic?

Datum zveřejnění: 5.3.2019

Se zajímavou výzvou se na nás obrátila naše kamarádka běžkyně a zároveň členka Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého Olomouc Jana Václavková. Pro studii profesora Vítězslava Kolka, přednosty Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc, hledá muže nad 65 let, kteří nemají žádné plicní onemocnění a nikdy neměli žádný nádor.
„Ráda bych poprosila dobrovolníky, kteří odpovídají těmto požadavkům, aby poskytli vzorek vydechovaného vzduchu a také krve. Znamená to dojít na ambulanci plicní kliniky fakultní nemocnice a deset minut dýchat do přístroje. Odměnou vám bude dobrý pocit, že jste pomohli vědě a také včasné diagnostice, a tím i úspěšnému vyléčení rakoviny plic u budoucích generací. Jedná se o studii, s jejíž pomocí se snažíme ve vydechovaném vzduchu najít látky, které se budou vyskytovat pouze ve vydechovaném vzduchu pacientů s rakovinou plic a nikoliv u zdravých jedinců. Proto potřebujeme pro srovnání zdravé muže, kteří jsou co nejpodobnější nemocným pacientům,“ vysvětluje Jana Václavková.
Dobrovolníci mohou kontaktovat buď přímo Janu (585 632 069, vaclavek.jana@centrum.cz), nebo rovnou dojít na ambulanci plicní kliniky (3. patro), denně mezi 9. a 14. hodinou a hlásit se u staniční sestry s tím, že jdou poskytnout vzorek kondenzátu vydechovaného vzduchu do studie pana prof. Kolka. Předem děkujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *