Ozvěny víkendu: o bězích na dlouhou trať

Ozvěny víkendu: o bězích na dlouhou trať

Datum zveřejnění: 14.6.2018

Jsou běhy na krátkých, středních a dlouhých tratích. A pak ještě na těch opravdu dlouhých a fakt nejdelších. A především o nich jsou tyto dnešní Ozvěny víkendu.

Začněme ale úplně z opačné strany, totiž na trase, která dokazuje, že ani ty hodně krátké nemusejí být zdaleka nejlehčí. Přesvědčili se o tom minulou středu účastníci dalšího dílu Chlapáckých běhů, který se pod názvem Koutecká vertikála konal ve Ski areálu Kouty. A jak už název i lokalita napovídají, hlavně a především se stoupalo – na 2,5 kilometru vzdálenosti to dělalo úctyhodných 550 metrů. Byli u toho i dva naši členové: Ivo Dospěl byl za čas 29:32 šestnáctý mezi čtyřicátníky a Jiří Dostál výkonem 33:33 čtvrtý v kategorii nad padesát let.
Závodní sobota přinesla vedle dalšího dílu Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, jímž byl Náměšťský čtvrtmaraton, ještě jeden mítink s humánními délkami vypsaných tras. Běh pro Paměť národa v olomouckých Smetanových sadech si nenechala ujít Hanka Tučková a na pětikilometrové trati skončila mezi ženami nad 35 let desátá s časem 30:48, ovšem jako s přehledem nejzkušenější účastnice. Michal Škarabela zvolil dvojnásobnou vzdálenost a na desítce doběhl druhý v hodně široce pojaté kategorii mužů nad 40 let (43:32). To byla také první, avšak zdaleka ne poslední bedna pro náš klub v minulém závodním týdnu.
Dostáváme se totiž postupně k tratím, které by běžný smrtelník označil minimálně jako dlouhé. Tu první absolvoval nezmar Honza Lachnit na Oderské pětadvacítce. Ve velkém horku a s přidaným bonusem v podobě 720 metrů převýšení nenašel mezi všemi účastníky konkurenci a zvítězil absolutně výkonem 1:58:23. Druhé místo mezi padesátníky a osmé bez rozdílu věku navíc přidal Zbyněk Jelínek (2:17:58). Gratulujeme!
Že je pětadvacítka dlouhá? Haha, zasmál by se možná Dušan Kopečný, který si za víkendové závodiště zvolil polské město Dabrowa Gornicza a tamní první ročník čtyřiadvacetihodinového běhu Ultramaraton DG24h. Na účastníky čekal zhruba kilometrový okruh v parku s asi deseti metry převýšení. Dušan nakonec dal 208,733 kilometrů a nastoupal přes 2000 metrů. Stačilo to na druhé místo celkově i v kategorii. Zde nezbývá než smeknout…
Na zdaleka nejdelší štreku se však v sobotu v Přerově vydali Víťa Lenhart a Martina Dřímalová, dnes už Lenhartová. Tak ať je ta vaše společná trať opravdu dlouhá!

Podařil se vám dobrý běžecký výsledek a chcete se jím oprávněně pochlubit? Pak napište na e-mail ambo@email.cz a my se rádi pochlubíme i za vás. A pamatujte: Žádný běžecký výkon není špatný!

Diskuze

  1. Sluší se doplnit, že na Oderské 25 získal stříbro v kategorii 50+ Zbyněk Jelínek 😉

    1. Michale, díky, byla to čistě moje nepozornost při sjíždění víkendových výsledků, úmyslně opomenout Zbyňka bych si nikdy nedovolil.:-) Už je to opraveno.
      Adam

  2. Přátelé, moc děkuji za ocenění mého „výkonu“, který by se dal ale taky interpretovat tak, že jsem byl v kategorii předposlední, cennější je pro mě asi 8. místo celkově, ale to není podstatné. Nutno rovněž podotknout, že konkurence tam nebyla s výjimkou skvělého absolutního vítěze taková jako na našich závodech VCV. Každopádně ale mohu tuto akci do budoucna, pokud se bude dál konat, doporučit všem, kdo mají rádi vydatné kopce a les. Trať výborně značená, několik občerstvovaček s vodou, dobré zázemí, milí pořadatelé, kterým člověk bez problémů odpustí zmatky ve výsledcích apod., prostě pěkné proběhnutí se v přírodě.

    1. Zbyňku, díky, takové doporučení zní moc dobře. Pokud ale budou ve stejné době slavit narozeniny Tomové Rašnerové či se brát navzájem Víťa Lenhart s Martinkou D.-L., tak je to, obávám se, termín neprůchozí.:-) Jinak Tvé osmé místo celkově už je tam také…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *