Ozvěny víkendu: mistrovské Pardubice a Ještěd i maratonský Linec

Ozvěny víkendu: mistrovské Pardubice a Ještěd i maratonský Linec

Datum zveřejnění: 19.4.2018

Vpravdě mistrovským byl uplynulý víkend, alespoň co se týká uskutečněných závodů. Zatímco v rámci Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje bojovali účastníci Hanáckého půlmaratonu o tituly mistrů Moravy a Slezska, republikové medaile na půlmaratonské trati se rozdávaly v Pardubicích. A domácím šampionátem byl také skyrace v okolí Ještědu. Kromě toho jsme byli pořádně vidět i na maratonské i kratších distancích v Linci. Tak pojďme honem mrknout na tu všechnu úrodu.
Závodilo se samozřejmě opět už i ve všedních dnech minulého týdne. V Šumperku pokračoval ve středu seriál Chlapáckých běhů závodem Na honěnou, na jehož 9,5 kilometru dlouhou trať se vydali i dva naši borci. Ivo Dospěl skončil časem 44:55 devátý mezi čtyřicátníky a Jirka Dostál výkonem 49:35 šestý ještě o jednu kategorii výš.
Ve stejný den se premiérovým ročníkem závodu Hlásničák hlásilo ke slovu i Šternberské běhání. Náročný kros na 7,5 kilometru zvládl nejrychleji náš Roman Kovář (30:47), na kratší trati pro ženy zvítězila mezi těmi nejmladšími Jana Václavková (27:37) a čtvrtá ve svém géčku byla Markéta Nečesaná (40:23).
Ve čtvrtek se dostala ke slovu Olomoucká běžecká liga Karla Pikala. Dubnový běh Smetanovými sady s asfaltovou, 6,5 kilometru dlouhou tratí přilákal tradičně k účasti hned několik stovkařů – třetí v béčku byl Michal Škarabela (27:20), osmý ve stejné kategorii Jiří Peřina (31:49), čtvrtou příčku v nejmladších ženách vybojovala Magda Zdráhalová (32:38) a rovnou vítězství mezi sedmdesátníky Jarda Vaněk (35:23).
Pak se překulil pátek a už tu byl onen mistrovský víkend. Půlmaratonského šampionátu konaného v rámci Pardubického vinařského půlmaratonu se zúčastnili tři naši řádní členové a jedna čestná, začněme však netradičně rovnou od ní. Je jí totiž Petra Kamínková, která výkonem 1:21:01 obhájila mistrovský titul a přidala svůj už třiačtyřicátý zlatý zářez na nejrůznějších tratích – moc gratulujeme! Neztratili se však ani zbylí tři borci startující přímo v našem dresu: 24. v mužích byl Standa Krajča (1:20:03) a o dvě příčky za ním doběhl Zdeněk Krejčí (1:20:16). Časem 1:41:51 si sedmnáctou příčku mezi ženami vysloužila Jitka Fojtková. V Pardubicích se ale závodilo i v nemistrovské části oblíbeného mítinku, v níž naši čest hájil Vladimír Dočkal, výkonem 1:56:22 dvaapadesátý mezi muži nad 50 let.
Ještě jedno mistrovské želízko jsme ale o uplynulém víkendu měli v ohni, a to konkrétně v závodu Ještěd SkyRace, který byl domácím šampionátem ve stejnojmenné disciplině skyrace konaným na trati dlouhé 24,5 kilometru s převýšením 1600 metrů. Tomáš Krátký zde doběhl 73. za čas 2:44:01, což znamenalo zároveň 41. místo v kategorii mužů do 35 let.
Na závěr se ohlédněme za 17. ročníkem Linz Donau Marathonu, kam vyrazila naše početná výprava. Na hlavní, královské trati si skvěle při své maratonské premiéře vedl Pavel Jína, s časem 3:19:01 druhý v kategorii nad 55 let. Hned za ním v pořadí bral třetí příčku Zbyněk Jelínek (3:19:35), stejné místo patřilo mezi ženami do 35 let i Janě Matějíkové, celkově desáté ženě v cíli (3:21:45). Patnáctá ve starší dámské kategorii doběhla Blanka Doleželová (4:10:08), za indisponovaného Honzu Lachnita výborně závodil Michal Škarabela (3:32:37) a zkušeně si vedli i Tom Krejčí (3:34:35) a Tomáš Písek (4:09:24). Půlmaraton si v Linci zvolil středeční vítěz z Hlásnice Roman Kovář a dobře učinil. Časem 1:19:33 byl absolutně čtrnáctým běžcem v cíli a ve své kategorii nad 40 let dokonce třetím. Pátá příčka se mezi muži nad 35 let zadařila Zdeňku Dokulilovi (1:23:34) a závod si krásně užila i Vlaďka Živělová (2:22:27). Na čtvrtmaratonu nás výkonem 1:01:49 reprezentovala Markéta Nečesaná. Tak díky a příště zase někde ve světě ahoj!

Podařil se vám dobrý běžecký výsledek a chcete se jím oprávněně pochlubit? Pak napište na e-mail ambo@email.cz a my se rádi pochlubíme i za vás. A pamatujte: Žádný běžecký výkon není špatný!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *