Ozvěny víkendu: stoupání na Lysou a Rabštejn i rovina ve Frýdku

Ozvěny víkendu: stoupání na Lysou a Rabštejn i rovina ve Frýdku

Datum zveřejnění: 8.11.2017

Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje se nadechuje k mohutnému finiši a její pauzy využila řada našich členů k účasti na zajímavých mítincích v blízkém i vzdálenějším okolí. Byly z toho mimo jiné heroické výkony v kopcích i krásné časy na rychlé Hornické desítce ve Frýdku-Místku.

Jedna z nejoblíbenějších a také nejrychlejších desítek podzimu se jmenuje Hornická a hostí ji Frýdek-Místek. Také letos se na start tohoto masového, ale k běžcům velmi přívětivého závodu postavilo s nemalými ambicemi hned několik zástupců naší TJ. A dá se říci, že většinou se jejich očekávání vyplnila. Tím vůbec nejrychlejším byl na celkovém 25. místě Standa Krajča, jenž časem 34:50 zaostal o pouhých pět vteřin za svým osobákem na desetikilometrové trati z loňského ročníku stejného závodu. O jedinou příčku a šest sekund za ním doběhla do cíle naše čestná členka Petra Kamínková coby absolutně druhá žena a samozřejmě nejrychlejší veteránka. Výkonem 35:42 byl třetí mezi muži nad 35 let Zdeněk Dokulil. Sedmý v kategorii padesátníků skončil díky skvělému času 39:36 Oldřich Adámek. Třináctá mezi ženami a osmá ve své kategorii dorazila do cílového prostoru Jana Matějíková, která si výkonem 40:16 posunula své maximum o více než minutu! Sedmou příčkou mezi pětašedesátníky a časem 52:57 se blýskl Edvard Beneš.
Úplně jiným závodem byl neméně populární Rabštejnský kocour, krosový „záhul“ se startem v hanácké rovině obce Libina a cílem v ráji horolezců – na počest jejich končící sezony se tato akce ostatně konává. Běží se 13,6 kilometru s převýšením více než 700 metrů cestou necestou až nahoru na Rabštejn k jeho útulné hospůdce s želbohu neustále obsypaným okénkem. Celkovým třetím místem se letos v čase 1:06:09 blýskl Honza Lachnit, zdatně mu mezi muži sekundovali třeba 14. v áčku Tomáš Krátký (1:12:57), 24. ve stejné kategorii Tomáš Krejčí (1:19:27), 34. Pavel Vysloužil (1:22:39) či 31. v béčku Michal Škarabela (1:27:27). Skvěle se opět předvedl vítěz kategorie C Pavel Jína (1:13:51) a veselo bylo i v pořadí žen: celkově třetí a druhá mezi těmi nejmladšími byla Jitka Fojtková (1:24:06), čtvrtá v béčku Helenka Urbánková (1:38:28, ta si navíc ještě spravila chuť z brambor druhým místem mezi horolezkyněmi) a třetí v céčku Jana Minaříková (1:47:24). Bravo kočky a kocouři!
Stokrát jinak na stále stejný vrchol. To je fenomén posledních let, seriál Lysacup, v jehož rámci stovky běžců stoupají prakticky týden co týden od listopadu do února z různých stran na Lysou horu. První díl byl výjimkou z tohoto pravidla v tom smyslu, že končil výjimečně na vršku Velkého Javorníku. Jeho zhruba 7,5 kilometru dlouhou trasu s převýšením bezmála 700 metrů si v neděli úspěšně vyzkoušeli i naši kamarádi – celkově šestnáctý Roman Kovář (44:52), osmá mezi ženami Kristýna Chmelková (57:50) i elitní šedesátník Vlastík Raclavský (1:14:42). Tak hodně sil do dalších stoupaček!
Tradičním podnikem s účastí našich (především) členek je seriál 2 míle s úsměvem v olomouckých Smetanových sadech. Jeho nedělní pokračování si nenechaly ujít Šárka Hradilová, s časem 16:53 šestá mezi ženami, a také Hanka Tučková (19:28, nejstarší závodnice na startu).

Podařil se vám dobrý běžecký výsledek a chcete se jím oprávněně pochlubit? Pak napište na e-mail ambo@email.cz a my se rádi pochlubíme i za vás. A pamatujte: Žádný běžecký výkon není špatný!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *